Cikkek

A parketta tisztítása

Fő szabály:

Mivel a parketta fából van és a nedvességre tágul nem szereti a vizet, ne mossuk fel!

Ma már általában minden parketta lakkozott és éppen ezért a vizes felmosással csak kárt okozunk.
Mikor még beeresztett parketták voltak akkor fel is súrolták és beeresztették, de még ki tudott száradni, mert a felület át szellőzött. Ebből maradt meg az a szokás, hogy sokan még most is felmossák a parkettát. Ezzel tönkre tehetjük a lakkozást, mivel a víz a hajszálrésekbe beszivárog ezáltal a lakkozás felpattog. A burkolat fel is púposodhat, mivel a lakkozástól nem tud kiszáradni. Porszívózás után alaposan kicsavart, nyirkos ruhával töröljük fel a burkolatot. Amennyiben a lakkozás már nem olyan szép a vízbe kevés Szofix-ot tehetünk, de ne sokat, mert akkor csúszni fog a felület. Ezzel a lakkozás fényét kicsit felfrissíthetjük. Ha erősebben szennyezett a burkolat portól, koromtól a vízbe hajsampont tegyünk és az ebbe mártott, kicsavart nedves ruhával töröljük át a felületet.
Nagytakarításkor a bútorokat általában eltoljuk. Azért, hogy ne karcoljuk fel a parkettát a bútorok lábai alá filcből érdemes betéteket ragasztani. Így már nem éri kár a lakkozást. A kerekes irodaszékek alá ajánlott – szőnyegszaküzletben kapható – 1m x 1m-es átlátszó műanyag lapot tegyünk, hogy a szék kerekei ne sértsék fel a padlót. A szőnyegek széle alá ragaszthatunk- szaküzletben kapható- csúszás gátló szalagot ami megakadályozza, hogy a szőnyeg szélére lépve elcsússzunk.

Ezzel kapcsolatban még egy jó tanács: Bejárathoz kis méretű szőnyeget ne tegyünk, mert a szobába besietve repülő varázsszőnyeggé válhat és eleshetünk.
Figyeljünk arra, hogyha virágok vannak a szobában azokat úgy locsoljuk, hogy a víz ne folyjon le a parkettára hiszen ezt nehezen vesszük észre és a padlón csúnya foltok lehetnek a virágok alatt.
Még egy jó tanács: Mivel tavasszal leáll a fűtés nézzük át a radiátorok csapjait, hogy azok nem csepegnek-e, mivel a tömítés ilyenkor összezsugorodik és víz csepeghet le a padlóra. Ezt szintén nehezen vesszük észre csak akkor amikor a parketta lakkozása már megsérült. Előfordul, hogy rosszabb esetben a parketta már fel is púposodott.
Többféle parkettánk lehet a lakásban :

  • Hagyományos csaphornyos
  • Szalagparketta
  • Laminált padlóburkoló.

Hagyományos csaphornyos parketta:

A hagyományos parketta a legstrapabíróbb, vastagsága 22mm. Sokszor csiszolható és gazdaságosan javítható, akár 100-200 évig is használható. A legtöbb lakásban ezt találjuk. Érdemes szakszerűen felújítani akár szegelve vagy ragasztva van.

Szalagparketta:

A szalagparketta több rétegű ragasztott faanyagból van tetején keményfa réteggel vastagsága 14mm. Ez már vékonyabb és a koptató réteg már csak 3mm, ezért max 2x-3x csiszolható. Sokan választják, hogy a régi parketta felújítása helyett arra szalagparkettát fektetnek. Ezt csak akkor tegyük, ha a meglévő felület teljesen sík és nincsenek benne hullámok. A szalagparkettát csak egymáshoz illesztve ráfektetjük az aljzatra és ahhoz azt nem rögzítjük. Így az egy táblaként működik. Ha az aljzat nem megfelelő akkor járáskor az mozogni, nyikorogni fog. Ez a burkolat is vízre nagyon érzékeny.
Laminált padlóburkoló:

Német technológia szerint alapvetően teljesen sík beton, kő, OSB stb. felületre ajánlott fektetni. A vastagsága csak 7-8mm és ha az aljzat hullámos járáskor nagyon zavaróan mozogni fog. Régi parketta felületre csak ritkán ajánlott fektetni .Az anyag összetétele nem fa, hanem préselt papír vagy fűrészpor tetején laminált rajzolattal. Éppen ezért ennek tisztítását szakboltban kapható tisztítószerrel végezzük és csak nagyon kicsavart, nyirkos ruhával töröljük fel. Ha megkarcoljuk az nem javítható – cserélni kell.
Remélem e pár jó tanáccsal segíthettem